Csomagolóanyag gyártó berendezés mikrokontroller alapú vezérlése

OData támogatás
Konzulens:
Katona László Dr.
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A termelékenység hatékonyabbá válása mindannyiunk érdeke, hiszen így tudunk olcsó, mégis jó minőségű termékeket előállítani. Diplomatervemben tárgyalt probléma és annak megoldása egy tényleges ipari megrendelés alapján elkészített program. Az IMB-Vadkert Kft., mely csomagolástechnikai berendezések gyártásával foglalkozik, azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy készítsek számukra egy olyan vezérlőprogramot, mely a berendezés és egy grafikus megjelenítő eszköz közötti kommunikáció lebonyolítására képes. Ennek segítségével az ipari környezetben a mindennapi munka, valamint az esetleges szervízelés gyorsabban, és specifikusabban elvégezhető.

Munkám során először áttekintettem egy ilyen berendezés gépészeti szempontból fontos egységeit, így az esetlegesen felmerülő hibaüzeneteket jobban hozzá tudtam igazítani a már meglévő programhoz. Ezt követően egy költséghatékony, mégis a legmodernebb technikákat alkalmazó megoldási ötletet javasoltam a kereskedelmi forgalomban jelenleg kapható grafikus kártyák és grafikus megjelenítők felhasználásával. A kommunikáció megvalósításához mikrokontrolleres megoldást választottam.

Programozási feladatom során olyan kihívásokkal találkoztam, mint az új eszközök inicializálása, valamint a köztük lévő hatékony kommunikáció megvalósítása. Különösen érdekes feladatnak tartottam egy naplózási fájl kialítását, mely áttekinthetően kezeli a gyártás során felmerülő problémák adatait.

Az általam végzett munkát az IMB-Vadkert Kft. integrálta berendezésébe és az új funkcióval rendelkező gép első példánya a vevői igényeket kielégítve üzemel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.