Csontszerkezet meghatározása morfológiai kritériumok alapján

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Benyó Balázs István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A számítógéppel segített orvoslás az elmúlt években gyors fejlődésen ment keresztül, a klinikumban, a diagnózisban és a kutatásban egyaránt. A számítógéppel támogatott orvoslás gyorsíthatja és könnyebbé teheti a betegségek kezelését, megelőzését az orvosok számára. E terültetnek egy fontos és jól kiaknázható része a számítógépes képfeldolgozás. Ezen eljárások és berendezések sok időt és fáradtságot spórolnak meg az orvosoknak, mindemellett pedig pontosak és sok területen alkalmazhatóak.

Az orvosi képalkotó berendezések rengeteg adatot szolgáltatnak a betegről, és digitális eljárások révén ezen információk könnyen felhasználhatóak számítógépes eljárásokban. Jelen dolgozat csontokról készült CT felvételekről fog elemzéseket tartalmazni.

A dolgozat célja különböző morfológiai jellemzőkkel rendelkező csontrészek számítógépes detektálása.

A munka során áttekintem a számítógépes csontszegmentáló módszereket, összehasonlítom és elemzem őket, majd egyet kiválasztok, amit a későbbiekben alkalmazok. A módszer kiválasztásánál figyelembe veszem az orvosi diagnózisban alkalmazott gyakorlatot és szokásokat.

A kiválasztott módszert implementálom, majd valós adatokon tesztelem a működését, majd értékelem a program hatékonyságát.

A szövetek szegmentálása CT felvételeken, a csonttípusok morfológiai és sűrűségi jellemzői alapján fog történni. Az implementált módszernek a része lesz, hogy a szöveteket állítható paraméterekkel lehessen elkülöníteni, ezáltal javítva a módszer pontosságát. Ehhez szükséges lesz bizonyos mélységű orvosi ismerete a területnek, valamint orvosi vélemény kérése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.