D osztályú erősítő tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varjasi István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban egyre nagyobb elvárás az elektronikai eszközökkel szemben az energiatakarékosság és a kompakt méret. Egy jó hatásfokú audio erősítő egyszerre teljesíti ezt a két követelményt, mert a kis teljesítmény disszipáció miatt kisebb hűtőfelületre van szüksége , így kompaktabbá válik az eszköz.

Legjobb hatásfokkal a D osztályú erősítők működnek, melyeknek a hagyományos erősítőkkel szemben támasztott magas követelményeket is teljesíteniük kell. Mivel az elektronikai eszközök sebessége rohamosan fejlődik, lehetőségünk van ezeknek a kihívásoknak megfelelni, vagyis egyszerre szépen szóló, és ugyanakkor jó hatásfokú erősítőt építeni.

Szakdolgozatomban ezekkel a nagyfrekvencián kapcsolt erősítőkkel foglalkozom. Építettem egy erősítőt diszkrét áramköri elemekből, melyből kiderül D osztályban mire képesek az átlagos félvezetők, egyszerű meghajtással, mennyire alakhű átvitel érhető el ily módon, valamint egy DSP vezérelt erősítőt is, hiszen nyilvánvalóan lényegesen jobb eredményeket érhetünk el vele.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.