DALI protokollt támogató eszközök használata beltéri világításszabályzó rendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A világítástechnikában manapság igen népszerűvé vált a DALI (Digital Addressable Lighting Interface) protokoll használata, melynek segítségével egy - világítótestekből és szenzorokból álló - rendszer vezérlése központilag végezhető.

Az LLC (Local Lighting Controller) egy beltéri világítás-szabályzó, melynek segítségével fényerőszabályzók, szenzorok és LED meghajtó egységek jelei vezérelhetők. DALI protokollal történő bővítésével megsokszorozhatjuk a szabályozásban részt vevő egységek számát, lényegesen csökkenthetjük a kiépítéshez szükséges kábelmennyiséget és új szabályozási funkciókkal gazdagíthatjuk a rendszert. A dolgozat egy ilyen bővítő egység létrehozását ismerteti.

Elsőként ismertetem az LLC szabályozási rendszerének funkcióit és felépítését, a szabályzási algoritmus menetét és szoftveres megvalósítását. Ezt követi a DALI protokoll részletes leírása, mely alapján a kialakított hardver és szoftverelemek megvalósításra kerülnek.

A koncepcióterv alapján részletezem a megvalósított hardver részelemeit és az alkatrészek főbb funkcióit. Bemutatom a kiválasztott mikrokontroller (LPC1343) szoftverleírását kitérve a DALI protokoll és az I2C kapcsolat kialakítására. Legvégül az LLC szoftverében történt módosításokat, a kialakított rendszer működésének teszteredményeit és a továbbfejlesztési lehetőségeit ismertetem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.