DASH videó mérőkörnyezet építése Apache szerver és Chrome böngésző segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Molnár Sándor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Szakdolgozatomban bemutatom a DASH (Dynamic Adaptive Streaming over HTTP) szabvány kialakulását, használatát. Manapság a hálózatok forgalmának nagy részét a videó streaming szolgáltatások generálják és ez a szám a jövőben valószínűleg tovább fog növekedni, ezért fontos hogy megismerjük ezen szolgáltatások tulajdonságait, hogy ezek alapján tudjuk majd a jövő hálózatait megtervezni.

Az Internet forgalom növekedésével, valamint a DASH szabvány megjelenésével hatalmas lehetőségek tárulnak fel a tartalomszolgáltatók előtt. Éppen ezért, a téma alapos megismerése, illetve a tesztkörnyezet létrehozása, eredmények elemzése innovatív lehetőségeket jelent.

A szakdolgozatomban bemutatom a mérésekhez használt eszközöket, saját programot készítek. A program segítségével H264 formátumúvá lehet kódolni a fájlokat, és el lehet készíteni a mérésekhez használt videó- és MPD fájlokat, a megfelelő paraméter beállításokkal.

DASH videó átvitelre alkalmas tesztkörnyezetet alakítok ki, amelyben forgalmi méréseket végzek a szerver és a kliens között.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.