DC motoros biztonsági övfeszítő egység tesztberendezésének tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Gábor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az autóipar fejlődése során egyre több elektronikus rendszer kerül beépítésre járműveinkbe. Az egyenáramú övfeszítő motor is egy ilyen rendszer részegysége. Fontos, hogy az ilyen biztonságkritikus rendszerek már a gyártás során is ellenőrzésre kerüljenek. A feladatom egy teszt szekvencia megtervezése volt, mely során a motor specifikációjában megadott paraméterei kerülnek ellenőrzésre a gyártási folyamatban.

A dolgozat ismerteti a gyártósor és a tesztállomások felépítését, a megrendelői elvárásokat, majd az ezek alapján kiválasztott és felhasznált érzékelőket és mérésadatgyűjtő eszközöket. Részletesen bemutatja a tesztállomások villamos tervét, valamint a méréseket végző és kiértékelő szoftver felépítését, illetve az eredmények megjelenítésére szolgáló felületeket.

Az elkészült rendszer képes a motor feszültség-, áram- és fordulatszám- karakterisztikájának felvételére, továbbá két mérőállásban a motor terhelése mellett az előzőeken túl rögzíti a nyomaték- és a szögelfordulás-értékeket is. A mérési eredmények és az egyedileg beállítható határérték-tartományok alapján a szoftver képes döntést hozni arról, hogy a mért alkatrész megfelel-e a minőségi előírásoknak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.