DC üzemű dupla rezonáns Tesla – transzformátor építése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szedenik Norbert
Villamos Energetika Tanszék

Manapság egyre több ember foglalkozik Nikola Tesla munkásságával, híres Tesla – transzformátorának megépítésével és fejlesztésével, illetve a nagyfeszültségű technikával.

Feladatomnak egy Tesla – transzformátor építését választottam, amely elkészültével a BME – VET Nagyfeszültségű Laboratórium egyik főberendezése lett. Hobbi szinten építettem egy 1,8 kVA teljesítményű DC típusú forgó szikraközös Tesla – transzformátort, amely építése során szerzett tapasztalok alapjául szolgáltak a laborba tervezett nagy teljesítményű szerkezet megépítésének. A kihívás számomra abban állt, hogy képes vagyok e építeni egy szinte tízszer nagyobb teljesítményű stabilan működő berendezést. A 16 kVA nagyságú teljesítményszint választásának oka egy a laborban meglévő egyfázisú 10 / 0,4 kV feszültség áttételű transzformátor volt.

Kezdeti lépés volt a transzformátor tesztelése és mérése, majd megépítettem a teljesítményszinthez illeszkedő primer kondenzátort. Ezt követte az egész szerkezet fém vázának megtervezése és elkészítése, a transzformátort és a nagyfeszültségű kondenzátorokat elhelyeztem a vázszerkezetben és elkészítettem az egyenirányító egységet. Ekkor a DC táp egység tesztelésre készen állt, mindezekhez szükséges volt egy ideiglenes szabályzó pult. A következő lépés a vákuum dióda egység és az indukciós tekercs elkészítése volt. A primer tekercs felszerelése után a kis teljesítményre tervezett forgó szikraközzel teszteltem a primer kört, amely megfelelően működött. Ezután következhetett az 1,5 m magas szolenoid tekercselése. A méretezésnél saját tapasztalataimat és tervező programokat használtam. A tetőkapacitás felhelyezése után már működőképes volt a szerkezet és megjelentek az első kisülések.

A sikeres megépítés után nem állt meg a munka, egyes alkatrészeket tovább fejlesztettem. Az indukciós tekercs és az egyenirányító egységet kicseréltem, teljesítmény szinthez illeszkedő forgó szikraközt építettem a régi helyett, a vezérlőpult beépült a 600 kV-os transzformátor vezérlőpultja mellé. Jelenleg az új primer kondenzátor készül és tervben van a teljes vázszerkezet cseréje, a vákuum dióda fejlesztése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.