DCF77 óra illesztése LIN-buszra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tóth Csaba
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szakdolgozatom központi témája a DCF77 hívójelű, pontos időt sugárzó jel vétele, dekódolása, megjelenítése, majd pedig LIN buszra történő eljuttatása.

A kiindulás a jelenleg egyik legjobban felszerelt és legkedvezőbb ár-érték aránnyal rendelkező fejlesztőpanel, az STM32F4 Discovery kit és az egyik elektronikai üzlet saját DCF77 vevőmodulja.

A dolgozat első felében áttekintem a rendszer elemeihez kapcsolódó elméleti hátteret, amit szükséges ismerni ahhoz, hogy a feladatot megvalósítsam. Bemutatom a DCF77 jelet, tárgyalom a LIN hálózat jellemzőit, megismertetem az olvasót a Discovery kit legfontosabb tulajdonságaival.

A második részben a feladat megvalósításához vezető lépéseken megyek végig. Legelőször felvázolom a rendszertervet, ami az alapot képezi. A megvalósítás két fő részre bontható, az egyik a hardver, a másik pedig a hardverközeli szoftver, más néven firmware megírása.

A hardverrel kezdem a tárgyalást, ami két egységet jelent: az egyik a központi vezérlő-megjelenítő eszköz, a másik pedig a vevőkészülék. Mindkét esetben a meglévő, kész modulokat kiegészítem más áramköri elemekkel, azaz saját NYÁK-ot tervezek, amiket pedig dobozban helyezek el.

A hardver megtervezése után a firmware fejlesztését ismertetem. A firmware több modulra bontható fel. Van egy központi vezérlő program, ami összefogja az almodulokat. Ezek az almodulok a LIN busz kommunikációt megvalósító rész, a kijelző meghajtó program illetve a DCF77 dekóder.

A fejlesztés során úgynevezett próbapanelt használtam, amin remekül el lehet helyezni a hagyományos kivezetésekkel rendelkező alkatrészeket forrasztott kötések nélkül, ami meggyorsította a folyamatot. Ennek köszönhetően párhuzamosan tudtam fejleszteni a hardvert és szoftvert, nem kellett megvárnom a NYÁK elkészültét.

Szinte minden kitűzött célt sikerült elérni, azonban sajnos a NYÁK-ok nem kerültek legyártásra, mert kifutottam az időből, de ettől függetlenül elégedett vagyok, mert rengeteg ismeretre tettem szert a munka során, és egy működő rendszert sikerült összeállítani.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.