DSP irányítású fénycső inverter fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Futó András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A feladatom egy olyan inverter megtervezése és elkészítése volt, ami képes egy 12V-os bemenő feszültségről működtetni egy T5 8W szabványú fénycsövet. Ez magában foglalja a fénycső begyújtásához és égéséhez tartozó feszültségértékek pontos előállítását, a hozzájuk tartozó vezérlés kialakítását, és az áramkör alkatrészeinek megfelelő méretezését.

A dolgozat első részében irodalomkutatással foglalkoztam. Először az adott fénycső típus fizikai és elektromos paramétereit részleteztem, majd ezt követően utánajártam, hogy milyen módszerekkel lehet elérni a fénycső működéséhez szükséges elektromos paramétereket. A topológia megválasztása után kiszámítottam az optimális alkatrész paramétereket. Ahol lehetett, ott kiválasztottam egy kereskedelmi forgalomból beszerezhető alkatrészt, és ahol nem, ott részletesen beszámoltam az adott alkatrész megtervezéséről és elkészítéséről. Így került sor a dolgozatban egy vasmagos transzformátor elkészítésére.

Az alkatrészek paraméterezése után a vezérlés kialakítását részletezem, amit egy DSP segítségével oldottam meg. Ezután bemutatom a sematikus elrendezését a teljes áramkörnek, amiben részletesen szó esik a processzor és a főkör által használt segédáramkörök kialakításáról is. Ezután ismertetem a kapcsoláshoz tartozó NYÁK-tervet. A tervezés legvégén pedig a DSP-re írt vezérlő szoftvert mutatom be, majd a teljes áramkör tesztelését is részletezem.

Végül értékelem az elkészült munkát, és taglalom, milyen továbbfejlesztési lehetőségekkel foglalkozhatok a jövőben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.