DSP irányítású univerzális tápegység tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Balogh Attila
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A kapcsolóüzemű tápegységek napjainkban egyre inkább elterjedtek. Elektromos eszközeink különböző áramfelvétellel és üzemi feszültséggel rendelkeznek. Szakdolgozatomban egy állítható feszültségű és áramerősségű univerzális tápegység tervezését mutatom be, amely változtatható paraméterei miatt különféle eszközök tápellátását biztosíthatja.

Három nyomtatott áramkört készítettem el, és dolgozatom kifejtése során ezeknek az egységeknek a tervezési lépésein haladok végig. Először egy mikrokontroller szabályozású DC/DC konvertert valósítottam meg, ami a tápegység változtatható feszültségéért és áramerősségéért felelős. A beágyazott rendszert egy hálózati egyenirányító nyomtatott áramkörrel és egy kijelző panellal egészítettem ki.

Dolgozatom elején részletesen ismertetem kapcsolási rajzok segítségével a DC/DC átalakítóhoz használt áramkörök működését, és az alkatrészek kiválasztását. Különös tekintettel kitérek a fojtótekercs méretezésére. A tervezés bemutatása után leírom a hardverhez fejlesztett beágyazott szoftver működését. Mindemellett bemutatásra kerül, hogy milyen szempontok alapján terveztem meg az átalakítót kiegészítő egyenirányítót, és a kijelző modult.

A szakdolgozat zárásában értékelem az elért eredményeket és megtekinthető az elkészült tápegység képe.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.