DVB-S2 átvitel szélessávú műholdas rádiócsatornán

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csurgai-Horváth László
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A nagy távolságú és nagy sebességű emberi és gépi kommunikáció folyamatosan növekvő igénye a használt frekvenciasávok telítődését eredményezi, valamint a felső határfrekvenciák egyre feljebb tolódását követeli.

Azonban az egyes frekvenciatartományokban más-más környezeti nehézségekkel kell szembenézni. Szabadtéri hullámterjedés esetén az időjárás térben és időben folyamatosan változó fadinget hoz létre. 10GHz felett a hullámhossz kezd összemérhetővé válni az esőcseppek méretével, így egyre jelentősebbé válik az eső okozta csillapítás. Ez akár mindennapos körülmények között is a kapcsolat megszakadásához vezethet.

A terjedési közeg változásának figyelésével és hozzá alkalmazkodással optimalizálható a rendszer, amelynek környezetvédelmi és gazdasági előnyei vitathatatlanok. Különösen kritikus mindez műholdak esetében, ahol a rendelkezésre álló erőforrások korlátozottak ugyanakkor elvárt a folyamatos, megbízható működés.

A munkámban bemutatom az Európai Űrügynökség (ESA) Alphasat műholdját, valamint annak fedélzetére installált kommunikációs modult és az erre épülő kísérletet.

40-50GHz tartományú tanszéki mérések alapján és az ITU (International Telecommunication Union) ajánlásai nyomán a HVT időjárásállomásának adataival összhangban vizsgálva a terjedési jellemzőket megállapítható az adaptív modulációs eljárás létjogosultsága és pozitív hatásai a kapcsolat minőségére és megbízhatóságára.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.