DVB-T rádiófrekvenciás paramétereinek mérésére szolgáló rendszer kialakítása és programozása

OData támogatás
Konzulens:
Sebestyén Ákos
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Jelen dokumentum DVB-T rádiófrekvenciás paraméterek mérésére szolgáló rendszer kialakításáról, és az ezt végrehajtó automatizált mérőszoftver megalkotásáról és bemutatásáról szól.

A dokumentum betekintést ad a szabványos DVB-T jel előállításába a TS adatfolyam demultiplexálását követően. Kitér az energiaterítés, a külső-, illetve belső kódolás-, és átszövés, a leképezés, a keretadaptáció, az OFDM moduláció és a védő intervallum beültetés műveletekre. Bemutatja a DVB-T jel fontosabb paramétereit, az átviteli csatorna tulajdonságait és az átvitel során a jelet érő zavarokat.

Továbbá a dokumentum tartalmazza a DVB-T vevőkészülékek vázlatos felépítésének és funkcionális részelemeinek rövid leírását. Ismerteti a NorDig-, illetve MinDigTV-specifikáció azon részét, amelyek leírják a beltéri egységekkel szemben támasztott követelményeket, és az ezeket meghatározó teszt eljárásokat.

A dokumentum kitér az alkalmazott DVB-T méréstechnikára, a mérhető zavarok kimutatására, a bithiba arány mérésre, a spektrumanalízisre és a konstellációanalízisre. Bemutatja a mérés során alkalmazott eszközöket és jellemző illesztőfelületeket. Ismerteti a mérés során használt R&S SFQ modulátort, R&S EFA analizátort, a GPIB busz rendszert és az SCPI programnyelvet.

Végül a dokumentum tartalmazza az elkészült szoftver fejlesztői dokumentációját, és működésének leírását. A program megírása során egy keretrendszer megalkotása volt a cél. A moduláris kialakítás következtében a szoftver a későbbiekben rugalmasan bővíthető illetve módosítható. A dokumentum tartalmazza program komponenseiről, a GPIB busz modulról, a modulátor és az analizátor vezérlőinek moduljáról és a grafikus interfésszel rendelkező mérések moduljairól szóló leírásokat. A szoftver a dokumentum megírásának időpontjában transzfer karakterisztika és egyéb jelszint mérésekre, valamint az ehhez szükséges eszköz kalibrációra képes.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.