Data center hálózatok vizsgálata és továbbfejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gulyás András
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A modern vállalatok működésének alapját képezi az informatikai infrastruktúra. A legnagyobb vállalatok esetében az informatika rendszer megbízható és gyors működése csak speciális architektúrák segítségével garantálható. Számos ilyen, úgynevezett adatközpont architektúra létezik. A feladatom volt ezek tanulmányozása, továbbá egy speciális, mohó útválasztáson alapuló architektúra tervezése.

A jelenlegi adatközpont architektúrák a hatékony működéshez szükséges gyors útválasztást speciális, szimmetrikus hálózatok kialakításával teszik lehetővé. Ezekkel a szimmetrikus architektúrákkal azonban csak meghatározott méretű hálózatok hozhatók létre, amik nehézkesen bővíthetők. Az általam javasolt architektúra segítségével tetszőleges méretű hálózat hozható létre, és a hálózat bővítése is könnyen megoldható. A javasolt architektúrában speciális topológiát, hiperbolikus parkettázást használok. Számos különböző parkettázást vizsgálok, megmutatom ezek különböző tulajdonságait, továbbá hibatűrő képességüket. A bemutatásra kerülő parkettázások közös tulajdonsága azonban a könnyű bővíthetőség.

Az architektúrában az útválasztásra egy sajátos, földrajzi útvonalválasztó algoritmust használok, ami mohó algoritmuson alapul. Megmutatom, hogy a javasolt algoritmus a bemutatott parkettázásokon hatékonyan működik, képes a legrövidebb útvonal megtalálására, és elosztott jellege miatt bármekkora hálózaton használható.

Megmutatom továbbá, hogy a tervezett architektúra a könnyű bővíthetőség és a hatékony útválasztás elérése mellett rendelkezik a jelenlegi architektúrák számos pozitív tulajdonságával, így használata tényleges előnyökkel járhat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.