Deformálódó anyagok szimulációja pozíció alapú módszerrel a GPU-n

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Umenhoffer Tamás
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A fizikai szimulációk egyik speciális problémája a deformálódó anyagok kezelése. Ezek rendkívül komplex viselkedésű anyagok is lehetnek, fizikai szimulációjuk időigényes algoritmusokat igényel. Ugyanakkor rendkívül változatos skálán mozog ezen anyagok köre: ilyen anyagok a gumi, textíliák, testszövetek stb. Ezen anyagok szimulációjára a valós idejű rendszerekben is gyakran szükség van, ezért gyorsabb, közelítő megoldásokat is kidolgoztak.

E dokumentum bemutatja, hogy hogyan működik a pozíció alapú módszer és ennek segítségével miképpen lehet olyan szimulációs megoldást kidolgozni, mely során a számítás jelentős része a videokártyán fut. A dokumentum részletezi az algoritmus implementációja során felmerülő nehézségeket és bemutat néhány teszt jelenetet, amelyekben a módszer segítségével deformálódó és plasztikus anyagok viselkedése is szemügyre vehető.

Az algoritmus implementációja sikeresen megtörtént. A program megfelelő paraméterezése után akár valós időben is előállíthatóak valósághű eredmények.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.