Deklaratív konfigurációkezelés Apache VCL foglalásokban

OData támogatás
Konzulens:
Kocsis Imre
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az Apache Virtual Computing Cloud (VCL) egy nyílt forráskódú, főként felsőoktatási célokra fejlesztett megoldás, amely lehetővé teszi az oktatási intézmény laboratóriumi számítógépeinek dinamikus foglalásokkal történő használatát a hallgatók számára. A foglalható számítógépek egyaránt lehetnek virtuális, vagy fizikai gépek is. A projekt elsődleges célja az, hogy az oktatók előre összeállított környezeteket tehetnek elérhetővé a hallgatók számára, amely megkönnyítheti speciális szoftverkörnyezetek előkészítését.

A VCL rendszer a hallgatók által rendkívül rugalmasan használható, azonban az oktatók számára igen bonyodalmas feladat a foglalható környezetek karbantartása, frissítése, mivel e feladatokhoz a környezetek újratöltése, majd mentése szükséges. Ez jelentős emberi erőforrást igénylő, és mindemellett igen nehézkes és aluldokumentált folyamat, ráadásul a környezetek frissítését egyenként kell megoldani még akkor is, ha azok konfigurációja csak minimális mértékben tér el egymástól.

Szakdolgozatom során ezen probléma kiküszöbölésére adok megoldást a Chef nevű deklaratív szoftverkonfiguráció-menedzsment platform VCL rendszerbe való illesztésével, amely lehetővé teszi, hogy a különböző környezetekhez foglalási időben tetszőleges konfiguráció hozzárendelhető legyen. Ezáltal bármilyen infrastruktúra kialakítása elvégezhető foglalási időben, ami még inkább rugalmassá teszi a VCL rendszert, illetve időt takarít meg az oktatók számára azzal, hogy azonos operációs rendszerrel rendelkező gépek testre szabásához nem szükséges külön környezetek karbantartásával foglalkozniuk. Ezen kívül a különböző környezetek tárolása jelentős tárhelyet igényel, ami szintén csökkenthető a megoldás alkalmazásával, hiszen ezáltal a tárolandó környezetek száma minimalizálható. A megoldás támogatja a VCL-ben elérhető fürt-foglalások konfigurációját is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.