Demenciatípusok felismerése számítógépes játékokkal

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hanák Péter
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Amikor egy átlagos felnőttet a rákról kérdezzük, szinte biztos, hogy ismeri a betegséget, tisztában van a veszélyekkel, és járt már rákszűrésen. Sajnos ugyanez a demencia esetében nem mondható el, pedig az átlagéletkor növekedésével az időskori szellemi hanyatlás és az azt tipikusan megelőző enyhe kognitív zavar (Mild Cognitive Impairment, MCI) egyre több embert érint. Az M3W projekt kettős célt tűzött ki: az idős emberek számára szórakoztató számítógépes játékokat fejleszt, miközben a játékokkal gyűjtött adatok alapján a szellemi hanyatlás korai felismerésére törekszik. Az Önálló Labor, valamint a Tudományos Diákköri dolgozatom során, olyan közismert pszichológiai teszteken alapuló játékokat készítettem, amelyek alkalmasak a munkamemória, a figyelem és a végrehajtó funkcióknak nevezett kognitív képességek mérésére. Mivel a demencia különböző altípusai különböző képességek leépülésével járnak, a tesztek eredményei alapján a demencia típusai elkülöníthetővé válnak.

A korábbi munka folytatásaként, a szakdolgozatom során, az első három fejezetben áttekintettem a téma elméleti hátterét, és a demencia fajtáit. A negyedik, és az ötödik fejezetben a pszichológiai gyakorlatban alkalmazott demencia teszteket, valamint a témában releváns kutatásokat vettem sorra, és ezek közül választottam ki a leghatékonyabbnak bizonyuló óra rajzoló tesztet (Clock Drawing Test), valamint az összetett végrehajtó funkciókat vizsgáló Wisconsin tesztet. A hatodik fejezetben az új tesztek, és a korábbi tesztek új verziói kerültek bemutatásra, amelyek a hetedik fejezetben részletezett LimeJS játékkönyvtár segítségével, JavaScript nyelven készültek. Végül a nyolcadik fejezetben a játékok egységes, a célközönség specifikus igényeinek megfelelő felhasználói felületét, és annak további fejlesztési lehetőségeit mutattam be.

A szakdolgozat célja a probléma átfogó ismertetése, és egy lehetséges megoldás részletes bemutatása. Az elkészült játékok alkalmasak lehetnek a demencia típusainak elkülönítésére, ellenben fontos leszögezni, hogy ezek jelenleg még nem validált pszichológiai tesztek. A mért adatok feldolgozása, és a tesztek validálása egy jövőbeli dolgozat témái lehetnek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.