Demodulátor FPGA megvalósíthatóságának vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Szántó Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Manapság, a bárhol elérhető információ világában egyre nagyobb szerepet kap a nagysebességű telekommunikáció, és annak fizikai realizálhatósága.

Ezért kiemelt figyelmet érdemes szentelni a digitális modulációk, demodulációk hardveres megvalósíthatóságának.

A dolgozatom során bemutatom a manapság egyik legnépszerűbb digitális modulációs eljárást, a QAM-et, a demoduláció menetét, illetve a folyamatot megnehezítő nem ideális hatásokat.

Munkám gyakorlati része során egy demodulátor nagysebességű programozható logikák(FPGA) segítségével történő megvalósításával foglalkoztam.

Azért választottam a demodulátor implementációját, hiszen a vevő oldalon figyelembe kell venni a csatornában felllépő

nem ideális hatásokat, ezért a demodulátor tervezése sokkal nagyobb jelfeldolgozási kapacitást, és körültekintést igényel mint a modulátoré.

Megoldásom azért fontos, mert manapság sok esetben az elérhető átviteli egyik sebesség korlátja az átvitelt végző modemek jelfeldolgozási sebessége, így nagy sebességű implementációjukra érdemes figylmet szentelni.

A manapság dinamikusan fejlődő, és egyre jobb jelfeldolgozási képességgel felruházott programozható logikák által biztosított számítási kapacitás, és kiszámítható látencia különösen alkalmassá teszi őket a jelfeldolgozó algoritmusok költséghatékony realizációjára, ezért döntöttem úgy, hogy a megvalósítást FPGA-n végzem.

A demoduláció során felmerülő nehézségek, mint a szimbólumsebesség detekció és újramintavételezés, vagy a vivő ofszet kompenzáció kezelésére alkalmas hardver architektúrát mutatok be, és ennek az általam a gyakorlati megfontolásokat is figyelembe vevő FPGA implementációját taglalom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.