Deperszonalizációs megoldás fejlesztése banki környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

A világon mindenhol fontos az adatvédelem, nincs ez máshogy a pénzintézetek informatikai rendszereiben sem. Egy bank az ügyfeleiről számtalan személyes adatot tárol, melyek kezelésére kiemelten kell ügyelnie. Az adatbázisokhoz több rendszer kapcsolódhat, és minden rendszert, a banki informatikai rendszereket is folyamatosan fejleszteni kell. A fejlesztés során a teszteléshez a fejlesztőknek szükségük van tesztadatbázisra, melyről a banknak kell gondoskodnia. Ahhoz, hogy megfelelő minőségű tesztadatokkal szolgálhasson a bank, de az érzékeny adatokat is elrejtse, deperszonalizálnia kell az adatbázisait.

Szakdolgozatom keretein belül egy banki deperszonalizáló alkalmazás tervezését és fejlesztését mutatom be. Először ismertetem azokat a deperszonalizáló módszereket és algoritmusokat, melyek az adatok maszkolását végzik. Az ismertetett módszerek között szerepel például a keverés, a karakter maszkolás, karakter keverés, számértékek megváltoztatása adott tartományon belül stb. Ezt követően bemutatom az alkalmazás tervezési lépéseit, jogosultságok megtervezését, az adatbázis felépítését, sablonok kezelését stb. Az általam megtervezett és elkészített megoldás lehetővé teszi MS SQL adatbázis-kezelőhöz történő csatlakozást, majd az itt található adatbázisokhoz szabványos SQL nyelvű deperszonalizáló szkriptek előállítását. Megoldásom a korábban bemutatott módszerek közül összesen 6 féle maszkolást támogat, valamint lehetőség van egyedi SQL kódrészletek beszúrására is. A rendszer megvalósításhoz a Microsoft .NET keretrendszert használtam, az alkalmazást C# nyelven valósítottam meg. Felhasználtam továbbá az Entity Framwork keretrendszert az alkalmazás saját adatbázisának kezeléséhez.

Tesztek végrehajtásával igazoltam az alkalmazás helyes működését. A teljesítmény meghatározására pedig terheléses teszteket végeztem, ahol a generált SQL szkripteket nagy elemszámú adatbázistáblákon is lefutattam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.