DevOps infrastruktúra tervezése és kialakítása hálózatmonitorozási fejlesztési folyamatokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A jelzéshálózati monitorozó rendszerek esetében ahhoz, hogy ezek alkalmasak legyenek a legkülönfélébb hálózati hibák feltárására hatalmas mennyiségű adat valós idejű és pontos feldolgozását kell megvalósítani, miközben fel kell készülni a hálózati problémák okozta hibás forgalomra, továbbá a szabványoktól való eltérésekre, illetve az esetleges gyártó specifikus megvalósításokra is. Könnyen belátható, hogy e programok fejlesztése csak alaposan átgondolt és kézben tartott szoftverfejlesztési folyamatok mellett lehetséges.

Diplomatervem célkitűzése az AITIA International Informatikai Zrt. által fejlesztett SGA-7N jelzéshálózati monitorozó rendszer szoftverfejlesztési folyamatainak támogatására megtervezni, illetve létrehozni egy magas szinten automatizált DevOps szemléletű keretrendszert.

Dolgozatomban ismertetem a szoftverek életciklusának kezelésére létrehozott különféle modelleket, továbbá rávilágítok ezeknek a megvalósításoknak az előnyeire és a hátrányaira. Ezek után rátérek a napjainkban egyre inkább népszerű DevOps módszertan bemutatására, amely szemlélet meghonosítása nélkül szinte már elképzelhetetlen hosszútávon fenntartható szoftverfejlesztési folyamatok létrehozása és hatékony működtetése. Ezt követően kitérek a monitorozó rendszer egyes moduljainak, illetve a monitorozott hálózatoknak és protokolloknak a bemutatására, hiszen ezen ismeretek szintén elengedhetetlenek egy támogató keretrendszer létrehozásához.

Diplomatervem zárásaként az összegyűjtött tapasztalatok birtokában megtervezek és megvalósítok egy DevOps szemléletű keretrendszert az SGA-7N jelzéshálózati monitorozó rendszer szoftverfejlesztési folyamatinak támogatására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.