Diagnosztikai célú modellező és adatelemző szoftver tervezése és fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Marosits Tamás
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A hasi értágulatok (aneurizmák) a világ egyik vezető halálozási okát jelentik, felhasadásuk majdnem biztosan végzetes következménnyel jár. A modern szűrővizsgálatokkal már viszonylag korai fázisban felismerhetők, kezelésük sebészeti úton lehetséges, azonban meglehetősen nagy kockázattal jár, így fontos, hogy az orvosok kezébe a lehető legmegbízhatóbb döntési eljárás kerüljön.

A dolgozatom célja egy olyan modellező és adatelemző keretrendszer tervezése és fejlesztése, amely képes az erekről készített térbeli raszter videókból generált geometriák segítségével a véráramlás szimulációját vezérelni ANSYS környezetben, illetve meghatározni az ebből fakadó érfalon eső nyomás és nyírófeszültség időbeli eloszlását.

A dolgozat hat fő fejezetre bontható. Az első fejezetben röviden ismertetem a dolgozat indokoltságát alátámasztó okokat, tényeket. A második fejezetben bemutatom a jelenleg ismert technológiákat és technikákat, amelyeket hasi értágulatok szűrésére dolgoztak ki. Kitérek a hasonló fizikai problémák megoldására alkalmazott numerikus módszerekre, illetve ismertetem ezek egyéb, gazdasági és pénzügyi alkalmazási lehetőségeit. A harmadik fejezetben a feladat gyakorlati részére térek rá, amely a specifikációt kielégítő keretrendszer tervezésével foglalkozik, a negyedik fejezetben pedig bemutatom a rendszer helyes működésének ellenőrzésére kidolgozott tesztelési tervet. Az ötödik fejezetben összefoglalom az implementációval kapcsolatban kiemelendő tényeket, majd zárásként a hatodik fejezetben áttekintést adok a teljes munkáról.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.