Diagnosztikai és konfigurációs szoftver fejlesztése autóipari vezérlőkre

OData támogatás
Konzulens:
Gódor Győző
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

2012 év elejétől kezdődően csatlakoztam a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Formula Racing Team elektronika csoportjához. A csapat 2007 óta vesz részt a Formula Student nemzetközi versenysorozatában. A versenyen egyetemi és főiskolai hallgatókból álló csapatok vesznek részt, feladatuk egy forma versenyautó tervezése és építése, melyen felül további feladatuk az anyagi háttér megteremtése és az autó köré épített üzleti koncepció kidolgozása is.

A BME FRT versenyautójánál is, mint általánosan az autóiparban a beágyazott rendszereknél, az elektronikai vezérlőegységek a környezet hatásaitól védeni kell, ezért zárt dobozolással vannak ellátva. Ennek következtében a különböző egységekhez való hozzáférés beszerelésük után nem egyszerű, néha egyáltalán nem is lehetséges, viszont fontos biztosítani, hogy a vezérlő szoftvere frissíthető legyen az egység kiszerelése, a dobozolás megbontása nélkül. Ezért a frissítési mód eltérő a szokásos programozási eljárástól, hiszen ezekben az esetekben a rendszer normál működése közben is alkalmazott kommunikációs csatornákat (UART, CAN stb.) használjuk fel a program feltöltésére, konfigurálására, nem pedig a külön erre a célra kialakított pl.: JTAG kommunikációt. Esetünkben a Controller Area Network-öt (CAN) használjuk a kommunikációra, az autóiparban széles körben alkalmazott CAN Calibration Protocol-t (CCP) követve.

Dolgozatom a csapaton belüli tevékenységem fedi le, mely magába foglalja a meglévő YesWeCAN szoftver továbbfejlesztését, egy olyan új verziójának létrehozását, amely segíti a BME FRT csapat 2012-es Formula Student versenyautójában lévő és a jövőben készülő elosztott CAN kommunikációra épülő elektronikai egységek fejlesztését és tesztelését. Ennek során meg kell valósítanom, hogy egy újabb, másik gyártó által piacra dobott CAN interfészen keresztül is tudjon kommunikálni a szoftver, valamint képes legyen átjátszóként is üzemelni a különböző interfészen lévő hálózatok között. Továbbá alkalmassá kell tennem a programot, hogy a mikrokontrolleren futó alkalmazások módosítható paraméterei menet közben is változtathatóak legyenek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.