Diagnosztikai gateway modul fejlesztése elektromotoros hajtású autóbusz járművezérlő egységéhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Szakdolgozatom célja, hogy az olvasóval megismertessen egy fedélzeti diagnosztikára használatos protokollt, egy prototípus gateway szoftveres implementációjának megvalósítását, továbbá működésének bemutatását egy kifejlesztett teszter alkalmazás segítségével.

A dolgozatban kitérek az implementáció elvégzéséhez szükséges protokollok (CAN, SAE-J1939) alapszintű ismertetésére. Elengedhetetlen megismerni a diagnosztizálásra használt SAE-J1939 üzenetek felépítését, azt hogy egyaránt lehetnek single packet és multipacket üzenetek is, továbbá a SAE-J1939 alkalmazási rétegéhez tartozó implementáció során megvalósított diagnosztikai üzenetek megismerése is szükséges.

Ezen túlmenően az olvasó betekintést nyerhet az Evopro cégcsoport által fejlesztett Modulo buszcsaládba, valamint megismerheti a gateway elkészítésének szempontjából kulcsfontosságú elektromos hálózat topológiáját, illetve az egyes egységek tulajdonságait.

Az implementáció bemutatása során röviden ismertetem a felhasznált alkalmazásprogramozási interfészeket (API-kat). Bővebben taglalom az implementáció szempontjából kritikus multipacket üzenetek küldésének és vételének megvalósítását.

A gateway és teszter alkalmazás elkészítése folyamán fő szempont volt a modulált szoftverfejlesztés, így a szakdolgozatom során is először az egyes elkészített modulokat ismertetem, és ezután térek ki a gateway és teszter specifikus részek kialakítására.

Végezetül az elkészült rendszer teszteléséről és javasolt továbbfejlesztési lehetőségekről olvashatnak a munkámban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.