Diagnosztikai módszerek kompozit szigetelők meghibásodásainak vizsgálatára

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Göcsei Gábor Róbert
Villamos Energetika Tanszék

A villamosenergia-rendszer egyik legfontosabb része a szigetelő. Feladata a különböző potenciálú részek szétválasztása. Ha működésük meghibásodáshoz vezet, akkor ezeket cserélni kell, ami több felhasználó kiesését okozza. Emellett még súlyos anyagi kár vonzatát is elősegítheti. Ezért a legfontosabb szempont az, hogy a szigetelők feladatukat hosszú időn keresztül, nagy biztonsággal lássák el.

Diplomatervemben a kompozit szigetelőket vizsgáltam. Mivel ez a legújabb fajta szigetelő, így fontos tudni, hogy hosszú távú alkalmazása mennyiben lehetséges. Dolgozatom első részében a szigetelők alkalmazási helyeit, felépítésüket, jellemző meghibásodásaikat és különböző vizsgálati módszereiket mutatom be. A következő rész szól magáról az általam elvégzett mérésekről. Célom az volt, hogy egy adott meghibásodásra alakítsak ki olyan mérési eljárást, amellyel a hiba mérhető. Emellett a vizsgálati módszer tudja jelezni, hogy a vizsgált szigetelő alkalmazható-e továbbra is adott hálózati elemként. Erre a mért eredményekből lehet majd következtetni. A konklúzió levonása után remélhetőleg képet lehet kapni arról is, hogy megfelelő úton járunk-e a kompozit szigetelők alkalmazása során.

Dolgozatom végén külföldi kitekintés is szerepel, amelyek szintén az adott meghibásodást vizsgálták. Zárásként a probléma gyökérokának elkerülése végett fogalmaztam meg ajánlást. Ennek betartásával a létrejövő hiba kiküszöbölhető és megszüntethető lenne.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.