Diagnosztikai szoftver fejlesztése neuropáthiás betegek tapintóreferenciájának poszturográfiás vizsgálatára

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon László
SE Egészségügyi mérnök MSc

Egészséges embereknél egy környezeti referenciapont gyenge érintése drámaian javítja a testtartás-szabályozást, amit poszturográfiás mérésekkel jel-lemzünk. Az egyensúly-ingadozás csökkenése a környezeti tapintó referencia, mint járulékos szenzomotoros információ hatására következik be. Ha a referenciafelület érintése túlságosan erős, ez már az egyensúlyvizsgálatot meghamisító támaszkodást jelent, ami nem engedhető meg.

Az időskori cukorbetegség hatására bekövetkező neuropátia, a diabéteszes betegek 50\%-ánál fordul elő. A neurondegeneráció eleve növeli a beteg poszturográfiás ingadozását, az ujjbegyekben bekövetkező neurodegeneráció pedig rontja a tapintó-referencia stabilizáló hatását.

Ez a dolgozat egy a neuropátiás betegek tapintóreferenciájának mérésére szolgáló szoftver fejlesztését írja le. Bemutatja az emberi testtartásszabályozás mechanizmusait, illetve a poszturográfia terén jelenleg alkalmazott eszközöket. Definiálja azokat a paramétereket, amelyek egy neuropátiás beteg poszturográfiás vizsgálatánál szükségesek, valamint leírja a szoftver fejlesztésének, és az eredmények értékelésének folyamatát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.