Dialízis berendezés szabályozási köreinek tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A krónikus vesebetegség mint a diabétesz egyik gyakori szövődménye igen gyakori betegség idős korban. Ez a betegség halálos és nem lehet gyógyítani, de a beteg életét meg lehet hosszabbítani dialízises kezeléssel. Ehhez a kezeléshez szükség van egy dialízis gépre, mellyel a páciens vérét egy féligáteresztő membránból készült dializátoron keresztül úgynevezett dializáló oldattal átmossák. Az oldatot a gép tisztított és szűrt vízből valamint oldott sókból állítja elő. A só koncentrációján kívül fontos paraméter még az oldat a hőmérséklete, illetve áramlási sebessége.

Diplomamunkám során a feladatom a művese gép dializáló oldatot előállító és keringető szabályzóköreinek vizsgálata volt. Az egyes szabályzókörök elméleti működésén túl feladatom a hardveres és szoftveres felépítés megértése, majd a szakaszok identifikációját követően a szabályzótervezés, és az elkészült szabályzók vizsgálata robusztus performancia szempontjából.

A diplomatervezés első félévében megismertem a művese gép felépítését és működését valamint identifikáltam az áramlási sebesség szabályzásához szükséges szakaszt, és két különböző szabályzási módszert alkalmazva elkészítettem a szabályzókat, majd teszteltem őket a dialízis gépen.

A második szemeszterben egy adaptív szabályzót implementáltam az áramlási sebességet biztosító pumpák lengésének elkerülése érdekében. Ezen kívül létre hoztam egy kaszkád hőmérséklet szabályzót, amely a nagy holtidő és külső zavarások ellenére is képes volt a megfelelő hőmérsékletet biztosítani a dializátoron, valamint egy vezetőképesség szabályzót, amely képes biztosítani két különböző oldott só megfelelő bekeverését a dializáló oldatba.

A diplomamunkám végén az elkészített szabályzókat megvizsgáltam robosztus stabilitás és performancia kritériumok szerint.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.