Dialíziskészülék mérésadat gyűjtő és vezérlő rendszerének tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kollár Ernő
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Egy akut dialízis gép több, mint 60 szenzorral és 20 aktuátorral rendelkezik. A szenzorok által előállított adatokat szükségszerűen össze kell gyűjteni és fel kell dolgozni. Feladatom volt egy dialízis gép felépítésnek megismerése, majd javaslattétel a jelenlegi adatgyűjtő rendszer kiváltására.

Egészségügyi termékről lévén szó, a dialízis gép a biztonságkritikus termékek közé tartozik. A szabályozási folyamatok gyorsaságának és pontosságának érdekében az adatgyűjtő kártyának megfelelő teljesítményűnek kell lennie, valamint a szenzorok által mért adatokat megfelelő pontossággal kell feldolgoznia és továbbítania az alaplapnak. Mindemellett mivel piaci termékről beszélünk ügyelni kell arra, hogy mindez költséghatékonyan valósuljon meg.

Ahhoz, hogy megfelelő alternatívát találjak a jelenlegi adatgyűjtő kártyák lecserélésre elengedhetetlen volt, hogy megismerjem a gép felépítését. Ezek után irodalom, majd piac kutatást kellett végeznem, hogy megtaláljam az alternatívát, mely a jövőben az újratervezendő rendszer alapjául szolgálhat. Szimuláció segítségével megvizsgáltam a mérési pontosság növelésének hatását a rendszerre és a szabályozási folyamatokra. A platform kiválasztása után építettem egy tesztmodult, valamint megvalósítottam egy szabályozási feladatot, így megbizonyosodhattam arról, hogy alkalmas eszközt választottam a feladat megoldására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.