Dianosztikai fejlesztése Formula Student projecthez

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen alakult BME Formula Racing Team (FRT) 2007 óta vesz részt a Formula Student nemzetközi versenysorozaton. A Formula Student verseny lényege, hogy egyetemista és főiskolás hallgatók versenyautókat tervezzenek és építsenek. A szakdolgozatomban a BME FRT csapat 2013-as villamos hajtással működő autójának (FREC-03) CAN kommunikációs rendszerén alapuló diagnosztika fejlesztését valósítottam meg.

A versenyautó szabályzásáért felelős vezérlők az autó belsejébe lettek beültetve. A vezérlőkhöz való hozzáférés csak az autó szétszerelésével hajtható végre, így eddig a vezérlőkön futó szoftvernek a lecserélése az autó bontásával járó kellemetlen feladat volt. A szoftvercserére kialakított interfészek kivezetése költséges, így a költséghatékonyság növelésének érdekében nem jöhet szóba. A bontással járó kellemetlenségek kiküszöböléséhez szükség volt egy új hozzáférési mód biztosítására.

Az autó CAN buszán keresztül, diagnosztikai kommunikációt valósítottam meg, így a diagnosztikai protokoll támogatásával lehetőség nyílik a vezérlőn futó szoftver egyes paramétereinek megfigyelésére, megváltoztatására, vagy akár a teljes szoftver lecserélésére is. Az alkalmazott CAN Calibration Protocol (CCP) lehetőségeit kihasználva készítettem egy diagnosztikai programot, mellyel menet közben lehet paraméterek értékét kiolvasni. A szoftverfrissítéshez pedig elkészítettem egy bootloader-t a vezérlőkre, amely a CCP protokoll implementálását és a szoftver frissítés menedzselését tartalmazza. A rendszer működésének teljességéhez elkészítettem egy PC alapú programot, mely segítségével fel lehet tölteni az applikációt a vezérlőkre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.