Differenciális hajtású mobil robot fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Viktor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban egyre elterjedtebb a mobil robotok alkalmazása mind ipari, mind háztartási gépek esetén. A mobil robotok egy népszerű csoportja differenciális meghajtású, egyszerűsége és olcsó kivitelezhetősége miatt.

A dolgozat egy ilyen robot fejlesztésével foglalkozik. A munka magába foglalja a robot hardverének megtervezését és kivitelezését, az irányító szoftver implementálását, részletesen elemezve a fordulatszám-szabályozást. A befejezett modellel készült mérések eredményei alapján a robot értékelésére is sor kerül.

A fejlesztés egyik kitűzött célja volt egy olyan robotmodell megalkotása, amely a megvalósított funkciókon túl lehetőséget biztosít további fejlesztések, kutatások elvégzésére.

Az elkészült robot képes Bluetooth kommunikáción keresztül kapott sebesség és szögsebesség parancsok szabályozott végrehajtására, illetve a hardver kialakítása lehetővé teszi ultrahangos távolságmérés segítségével a robot előtt álló objektumok detektálását. Valamint kialakítható egy infravörös LED-eken alapuló, a robot abszolút helyzetét meghatározó rendszer.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.