Digitális aláírás alkalmazás fejlesztése mobil eszközre

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Buttyán Levente
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az elektronikus aláírás elkészítése és későbbi ellenőrzése egy bonyolult feladat, amelyre létrehozott szoftvernek számos szabványnak kell megfelelnie. Mivel használata már egy ideje törvényben is lefektetett alapokon történik, lassan több kezdeményezés is indul, hogy a technológiát széles befogadó réteggel megismertesse. Az én célom, hogy létrehozzak érvényes elektronikus aláírást, és ellenőrizni is tudjam.

A megvalósításban, a Digital Signature Service (későbbiekben DSS), Java nyelven megírt szoftver könyvtárat használom. Ez az aláírás kezelésére lett létrehozva, tehát esélyt ad relatív kevés módosítással az aláíró funkciók megvalósítására Android platformon. Amiben újszerű a munkám, az az a tény, hogy

a tényleges aláírás a mobil eszközön történik. Evvel szemben az aláírást a legtöbb implementációban egy szerver végzi, ami mobil platformról csak hálózati kommunikációval érhető el. Ebben az esetben

az jelentős mennyiségű hálózati terheléssel jár.

A bevezetés után a szükséges technológiákat ismertetem, mintegy az első 20 oldal során, majd bemutatom a szabványokat, amelyek a témába vágnak. A dokumentáció második felében az elkészült szoftver felépítését és módosításait tárgyalom. Továbbá az alap framework használatát is ismertetem az olvasóval, ami a módosítások során sem változott számottevően.

A kész alkalmazás többféle aláírásra képes, akár aláírás konténereket is létrehozhat a felhasználó vele.

Az ellenőrzés is egy opció a későbbiekben tárgyalt visszavonási listák alapján. Ezeket mind csak úgy valósíthattam meg, hogy a DSS könyvtárat megismertem, majd nagyobb mértékben átírtam.

A gyakorlatban a munkám nagy részét ez tette ki. Az inkompatibilis függőségek elhagyása után mérnöki feladatmegoldást igényelt a különböző funkciók Android környezetben történő megvalósítása.

Ezen belül, viszonylag szabadon formálhattam a mobil alkalmazást. Igyekeztem felhasználóbarát külsővel ellátni és hasznos dokumentum importálás/exportálás opciókkal kibővíteni a programot. Tehát az aláíró számára könnyen elérhető bármely felhő alapú tárhelyén (Dropbox, Google Drive) tárolt állománya, tovább küldheti elektronikus levélben, vagy megoszthatja közösségi hálókon az aláírt dokumentumot.

Az elkészült szoftver két rétegből áll. A rendszer-architektúra alsó rétege az általam átírt DSS könyvtár, és erre épül a tisztán Android specifikus felhasználói réteg. Kijelenthetem, hogy a módosított DSS könyvtár a továbbiakban újra felhasználható, az általam használt új kompatibilis függőségek listájával. Munkám egy út kezdete, ahogy magát a DSS könyvtárat is folyamatosan fejlesztik. Amit itt leírtam – remélem hogy –

a későbbi esetleges javított verziókban is jól lehet használni, mint biztos kiinduló pontot.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.