Digitális audio patch tábla

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Márki Ferenc
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Szakdolgozatom témája egy professzionális stúdiótechnikai eszköz fejlesztéséről és kivitelezéséről szól. Munkám egy korábban megírt szakdolgozat folytatása, kiegészítése, javítása.

Az eszköz célja elektronikus és optikai továbbítású digitális audiojelek kezelésére szolgál: azokat szét tudja osztani, illetve egy másik közegformátumban tudja továbbítani. 16 be-, és kimenettel rendelkezik, ebből 8-8 darab TOSLINK optikai csatlakozó, 4-4 AES/EBU egy TASCAM-féle D-SUB 25-ös csatlakozóban, és 4-4 S/PDIF koaxiális csatlakozó.

Az eszköz egy szabványos 19”-os 1U magas rack-ben kapott helyet, külső 5V-os táplálást igényel. Nyomógombokkal kezelhető, melyek az előlapján kaptak helyet. Nyolc beállítás elmentésére, és előhívására is lehetőség van, ez szintén az elülső kezelőfelületről tehető meg.

Az egész eszközt egy PIC vezérli: ez olvassa be a nyomógombok állapotát, vezérli az ezekhez tartozó LED-eket, a saját memóriájába menti a beállításokat, valamint az I2C buszon irányítja a jelek mátrixolására szolgáló integrált áramkört.

A jelkezelést egy digitális mátrixáramkör végzi. A beérkező jeleket először egy közös elektromos jellé kell alakítani, majd a kimenetek felé visszaalakítani a kívánt közegnek megfelelően, mivel a mátrix csak elektromos jeleket fogad.

Az eszköz a HIT tanszéken található hangstúdió igényeinek megfelelően lett kialakítva, a helyi eszközök és felhasználási célok alapján.

A dolgozatban ismertetem mindazokat az eredményeket, amik a tervezés első fázisában, tehát az általam folytatott szakdolgozat készültekor keletkeztek, mivel ezek bizonyos szintű ismerete elengedhetetlen az én írásom, valamint az eszköz végső tervezési állapotának megértéséhez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.