Digitális és HD átállás hatáselemzése és ideális rendszerterv kidolgozása regionális TV rendszerekre

OData támogatás
Konzulens:
Mócsai Tamás
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Egy felmérés alapján a magyar háztartások mintegy 46%-a már rendelkezett 2014-ben HD-t megjeleníteni képes televízióval, és ez a szám várhatóan folyamatosan nőni fog. A technológia azonban csak akkor használható ki igazán, ha ténylegesen HD minőségű tartalmat játszunk le ezen eszközökön.

A digitális átállás folyamata már jó pár éve megkezdődött Magyarországon, azonban ennek részeként mind a tartalom- és műsorszolgáltatóknak, mind a tévénéző lakosságnak fejlesztésekre van szüksége. A nagyobb tv-csatornák már megtették a lépéseket, hogy HD adást biztosítsanak nézőinek, még ha nem is egész nap. A regionális TV-k költségvetése azonban nem engedte meg, hogy azonnal váltsanak, manapság viszont egyre olcsóbban ki lehet építeni egy belépő szintű HD rendszert, így egyre több vidéki TV invesztál a fejlesztésekbe.

A Studiotech Hungary Kft.-nél lehetőséget kaptam a szakmai gyakorlatom során, hogy egy ilyen átállás kivitelezési munkáiban részt vegyek, így elterveztem, hogy a szakdolgozat témájaként a vidéki televíziókkal szeretnék foglalkozni. A cég segítségével betekintést nyerhettem régebbi lezárt projektjeikbe, amelyek közül hárommal fogok foglalkozni a szakdolgozat során.

Ezek elemzésével egy átfogó képet szeretnék alkotni arról, hogy a kisebb TV-k költségvetéséből milyen jellegű rendszert lehet összerakni, milyen általános követelményeket lehet megfogalmazni a vidéki TV-k esetében. Az esettanulmányok alapján elemezni fogom az átállás kivitelezését, az esetlegesen felmerült hibákat, és lehetőségeket későbbi továbbfejlesztésekhez, ugyanis a rendszertervezés során a future-proof technológia is fontos szempontként jelenik meg a minőség és megbízhatóság mellett.

Az elemzés és kialakított követelményrendszer után egy átlagos regionális TV HD átállásához szeretnék kidolgozni egy lehetséges, ideális rendszertechnikai tervet, amely így jó irányt mutat a közeljövőben átálló vidéki televízióknak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.