Digitális hang átvitel modulált látható fénnyel

OData támogatás
Konzulens:
Fehér Gábor
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Napjainkban a hordozható eszközök terjedésével, illetve a technológiai fejlettség előrehaladásával egyre nagyobb igény mutatkozik a széles körűen elérhető, nagysebességű és megbízható vezeték nélküli kommunikációs eljárások fejlesztésére. Ezen kívül az elektromos berendezések terén megfigyelhető az alkalmazások egyre nagyobb fokú integrációja, azaz a készülékeink multifunkcióssá válása; ennek talán legszembetűnőbb példája az okostelefonok utóbbi években végbement fejlődése.

E két szempontot figyelembe véve logikusnak tűnik a látható fény, mint kommunikációs közeg használatának fontolóra vétele. Egyrészt az elektromágneses spektrum egy olyan tartományáról van szó, mely egyelőre kihasználatlan a vezeték nélküli kommunikáció területén, ráadásul a látható fényes adatközlés bizonyos esetekben előnyösebb is lehet a hagyományos megoldásoknál. Másrészt az új technológiához szükséges infrastruktúra nagy része tulajdonképpen ki van építve, ugyanis sok helyen a ma is megtalálható világítási rendszer kismértékű átalakításával elérhető a látható fényes kommunikációs link létrehozása.

A szakdolgozatban a látható fényes kommunikáció egy lehetséges alkalmazási módját vizsgálom. A feladat megoldása során jó minőségű digitális hang valós idejű átvitelét és lejátszását valósítottam meg, ezáltal elemezve az alkalmazott technológia eredményességét és korlátait.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.