Digitális mammográf berendezés tesztállomásának fejlesztése LabVIEW környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Béla
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A diplomatervemben megoldott feladat egy a digitális mammográf berendezés gyártási folyamatában bevezetésre kerülő tesztállomás megtervezése és megvalósítása volt. A feladat analizálása során több megoldási lehetőséget is megvizsgáltam annak érdekében, hogy a legoptimálisabb megoldás kerüljön implementálásra. A választás a National Instruments cég által kínált komplex rendszerre esett. Ez biztosította mind a tervezés során a szükséges hardver bázist, mind a kezeléséhez szükséges fejlesztői szoftvert, a LabVIEW-t.

A fejlesztés folyamán kiválasztásra kerültek a tesztállomáshoz szükséges mérési és vezérlési feladatokat ellátó hardvermodulok és megírásra került az ezeket kezelő szoftver is. A szoftverfejlesztés során egy új programozási nyelvet kellett elsajátítani, ami az adatvezérelt grafikus programozást megvalósító LabVIEW nyelv.

A kifejlesztett tesztelő rendszerrel megvalósított mérések egyik része a mammográf berendezés belső CAN buszán futó paraméterek (áram, sebesség, pozíció) vizsgálata volt. A tesztrendszer másik fontos feladata a berendezés rezgésdiagnosztikai vizsgálatának elvégzése. Ehhez a rezgésanalízis általános összefüggéseit is megvizsgáltam, ezeket felhasználva a tesztrendszerben egy cepstrum analízis eljárást alkalmaztam, amellyel kimutatható, hogy az adott berendezés hibás-e – ez főként csapágyhibát jelent – vagy megfelelt-e a tesztelésen.

A megvalósított rendszer sok hasznos tulajdonsággal rendelkezik, amelyek közül a könnyű bővíthetőséget emelném ki. Itt az esetleges újonnan felmerülő igényeknek való megfelelést megkönnyíti a hardverbázis moduláris felépítése és a szoftver bővíthetőségi céllal történt megírása. A kifejlesztett tesztrendszer a digitális mammográf gyártási folyamatában bevezetés alatt van.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.