Digitális médiatartalmak intelligens tartalomkezelési és e-nevelési rendszertechnológiája

OData támogatás
Konzulens:
Schulcz Róbert
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Életünk szerves részeként használt interneten a digitális médiatartalmak mindenki számára elérhetőek. Éppen ezért a szülők és gyermekeik médiatudatosságának, médiaműveltségének folyamatos fejlesztése évről-évre fontosabbá válik.

Leggyakrabban csupán pedagógiai módszerekkel próbálnak védekezni a világháló veszélyeitől. Mivel a tartalmak javarészt válogatás és minőségi szűrés nélkül kerülnek a fiatalok elé, gyermekeink személyiségi fejlődésében tudat alatt akár maradandó torzulást is okozhatnak. A piacon eddig elérhető megoldások többsége könnyen megkerülhető, karbantartásuk túlzott időráfordítást igényel.

Dolgozatomban egy olyan megoldás felhasználói oldalát szeretném bemutatni, amely a már meglévő pszichológiai, oktatási és műszaki eredményekre alapoz. Ezen felül nevelési funkcióval is rendelkezik, hiszen más termékekkel ellentétben nem a tiltáson alapszik, hanem a gyerekek, fiatalok motiválhatóságára, kíváncsiságára épít. Nem csupán a szűrésre koncentrál, hanem ajánlja is azokat a tartalmakat, amelyek hozzájárulnak a gyermekek megfelelő információellátottságához. Több szempont szerinti csoportosításban figyelembe veszi a szóban forgó korosztály jellemző sajátosságait szakemberek véleményére és szakértelmére bízva a tartalom válogatását. Ezáltal a szülőknek kevesebb energiát kell az információözön időigényes, sokszor sikertelen szűrésére fordítani.

Felhasználói felülete ergonómiai megfontolásokat figyelembe véve készült. Így alakult ki egy összefogó rendszer, amely sok platformot, technológiát egységes szerkezetben egyszerre kezel. A tartalomkezelőt egy központi felületen szakértők által, és egy felhasználói felületet figyelő oldalon a szülők segítségével lehet karbantartani. A megoldás előnye, hogy táblagépre, okostelefonra, egyéb hordozható eszközökre nem kell alkalmazást telepíteni, szinte csak internet-hozzáférésre van szükségünk. Igyekszik megcélozni az információközlés minden lényeges digitalizált forrását, mint például chatfórumok, e-mail rendszerek, IPTV, video, audio, stb.

Hosszabb távon tehát a fiatal korosztály valamennyi digitális tartalom esetében védettséget élvezhet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.