Digitális modulációk és szűrésük nagy sebességű adatátvitel esetén

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csurgai-Horváth László
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Napjainkban a digitális vezetékmentes adatátvitel igen nagy szerepet tölt be a kommunikációban, elég csak a műholdas HD televíziózásra, mobil-távközlésre, vagy éppen a Wi-Fi-re gondolni. Annak érdekében, hogy az átadni kívánt információ (például kép vagy hang) eljusson az adótól a vevőhöz, digitális modulációra van szükség. A technika fejlődésével egyre jobb adatátvitelre képes modulációs eljárásokat fejlesztettek ki, a legmodernebb ezek közül az APSK moduláció. A különböző egy időben történő adatátvitelek számának valamint az adatfolyamok nagyságának növekedésével, a frekvenciasávok telítettebbé váltak, ezért az elfoglalt sávszélesség kritikus fontosságú lett. A probléma megoldására különféle szűrési módszereket alkalmaznak, hogy minél kevesebb sávszélességet foglaljon el az adatfolyam.

Szakdolgozatom célja, a digitális modulációk valósághű szimulációs modelljének megvalósítása MATLAB Simulinkben, valamint a különböző modulációs eljárások összehasonlítása a szimuláció eredményeképpen kapott BER és SER görbék által.

Az első fejezetekben a dolgozatom áttekinti az adatátvitel felépítését, valamint megismerteti a ma használatos modulációs és szűrési technikákat, amelyekre a szimulációk épülnek. Az elméleti áttekintés után a következő fejezetekben bemutatom a megismert modulációs és szűrési eljárásokra épülő szimulációs modellek felépítését és ismertetem a működésüket. Utolsó lépésként az APSK modellemet kétfajta csatornakódolással és szűréssel egészítem ki a realisztikusabb adatátvitel érdekében.

A dolgozatom végén kiértékelem a szimulációk eredményeként kapott BER és SER ábrákat, és összefoglalom az elvégzett munkát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.