Digitális oszcilloszkóp

OData támogatás
Konzulens:
Lazányi János Gyula
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az FPGA-k fejlődésével lehetőség nyílt - viszonylag olcsó - nagysebességű oszcilloszkópok megalkotására. Ezért a piacon számos gyártó kínál beépített kijelzővel rendelkező, vagy PC-hez kapcsolható oszcilloszkópot. A mai modern felgyorsult világunkban elképzelhető olyan szituáció, hogy egyik megvalósítás sem kézenfekvő, hiszen a fentieknél is kisebb méretű, hordozhatóbb eszközt szeretnénk használni. Az okostelefonok és tabletek kijelzői kiváló lehetőséget biztosítanak egy ilyen tervezendő kompakt oszcilloszkóp jelformáinak megjelenítésére.

A munka célja elsősorban egy olyan korszerű, integrált, nagysebességű oszcilloszkóp megtervezése, amely hagyományos kapcsolatokon (USB, Ethernet, HDMI) túlmenően, vezeték nélküli interfésszel is kapcsolódhat egy kijelző egységhez.

A második fontos szempont, hogy felépítése moduláris legyen, így a felhasználó az aktuális problémához illesztheti a műszer paramétereit. Bővítő modulok cseréjével megválaszthatja a ki/bemenetek típusát. Jelenlegi elképzelések szerint négy bővítő-modul családot fogok tervezni: analóg bemeneti csatornák, digitális bemeneti csatornák, analóg jelgenerátor és digitális jelgenerátor. Így például a következő elrendezések egyszerűen megvalósíthatóak lesznek:

• 4CH analóg

• 2CH analóg + 16CH digitális

• 2CH analóg + 2CH jelgenerátor

• 3CH analóg + 1CH jelgenerátor …

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.