Digitális oszcilloszkóp hardver és szoftver fejleszése

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Viktor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Villamosmérnökök számára az egyik legfontosabb mérőeszköz az oszcilloszkóp. Minden laboratóriumban ahol elektromos méréseket végeznek megtalálható. Azonban az asztali oszcilloszkópok magas áruk miatt otthoni környezetben nem használatosak. Napjainkban a piacon egyre elterjedtebbek a hordozható, saját kijelző nélküli oszcilloszkópok, amelyek kompaktságuknak köszönhetően olcsóbban elérhetőek és minden szükséges szolgáltatással rendelkeznek akár komolyabb projektek kiszolgálására is. A vett minták megjelenítésének terhét a számítógép veszi át, így azonos funkcionalitás mellett nagyobb költséghatékonyság érhető el. Nyújtott szolgáltatások számában és minőségében is kezdenek felzárkózni a hasonló árkategóriás asztali oszcilloszkópokhoz.

A diplomaterv témája egy ilyen hordozható, digitális oszcilloszkóp tervezése és megvalósítása mikrokontroller segítségével, amely képes rádiós kapcsolaton keresztül megjeleníteni a mért jeleket számítógépen, vagy adott esetben telefonon, és biztosítja a legalapvetőbb szolgáltatásokat. Elsődleges megjelenítő eszköznek érdemes a számítógépet választani, hiszen nagy kijelzőjének köszönhetősen nagy felbontásban képes az adatok megjelenítésére. A tervezés során felmerülő megvalósítási lehetőségek közötti választásnál mérlegelni kell a költséghatékonyságot és teljesítményt. E két szempont megfelelő összehangolásával kellően erős és olcsó oszcilloszkóp készíthető otthoni használatra.

A realizáció során rengeteg tapasztalatot szereztem analóg és digitális rendszerek tervezésében és egymáshoz illesztésében, valamint számítógépes felhasználói felület készítésében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.