Digitális szenzorok alkalmazása automata váltóvezérlőben ISO26262 szabvány szerint

OData támogatás
Konzulens:
Kundra László János
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szenzorokkal való kommunikációra kifejlesztett SENT protokoll elterjedésével az autóiparban is új lehetőségek nyíltak az egyes rendszerek biztonságának javítására, amely biztonsági szintet az autóipari ISO26262-es szabvány szerint lehet osztályozni.

Dolgozatomban egy váltóvezérlő mikrokontrollerhez csatlakoztatott pozíciószenzor biztonsági szintjének analízisét végeztem el. Ehhez a megértés kedvéért bemutattam a szabványt és a biztonságtechnika alapfogalmait, majd a szenzor által betöltött szerepet az automata sebességváltóban. A szabvány által megkövetelt lépéseket betartva a koncepciós fázistól egészen a HW fejlesztés szintjéig haladtam, amely szinten végrehajtottam a koncepciót osztályozó FMEDA-t. Ezeket a lépéseket elvégeztem analóg, illetve SENT interfésszel rendelkező pozíciószenzorokkal tervezett váltóvezérlőre is.

Eredményként az analóg szenzorral kialakított koncepcióra ASIL B, míg két, egymástól kismértékben eltérő digitális szenzoros koncepcióra ASIL C besorolást kaptam.

A dolgozat elkezdésekor elvárt eredmény született, konklúzióként levonható, hogy a digitális interfésszel ellátott szenzorok a vezérlőegység jelfeldolgozó moduljának biztonsági integritási szintjét szignifikánsan növeli.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.