Digitális szerződések kezelése blockchain platformokon

OData támogatás
Konzulens:
Klenik Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A bitcoin népszerűsége óta számos blokklánc alapú platform keletkezett, melyek lehetőséget adnak elosztott, a bizalom szükségessége nélküli, rendszereken való kód futtatására. Mivel a digitális szerződéskezelés olyan terület, ahol bizalomra van szükség a szolgáltató és a fogyasztó között, a robosztusság, a biztonság, az anonimitás és a bizalom elvárásaira megfelelő megoldást nyújthat az ilyen rendszerek blokkláncra való implmementálására.

A szakdolgozat egy blokklánc alapú digitális szerződés menedzser platform koncepcióját járja körül, a meglévő digitális szerződésleíró módszerek áttekintésével. Mivel a szerződéssel kapcsolatba hozható erőforrások az értékesítési kör 18\%-át teszik ki átlagosan, egy fejlettebb megoldás hatással lehet a vállalat hatékonyságára, költségeire, ezáltal előnyhöz juttatva a vállalatot.

Egy bizalom szükségességét kiküszöbölő szerződési folyamat átlátható, megmásíthatatlan köteléket hozna létre a résztvevők közt, mely elősegítené a fogyasztók részvételét. A vállalat szempontjából a blokkláncok megbízhatatósága és biztonságossága megkönnyítheti a vállalat fejlesztési terheit és az ezzel kapcsolatos költséget csökkentheti. A koncepció fejlesztése a szerződés kezelési folyamat (BPMN) és a szerződés struktúrájának leírásával (XSD) kezdődik. A definiált szabályokat követve, kézzel alakítjuk át a meglévő leírásokat a blokklánc fölött futtatható kóddá.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.