Digitális vezérlésű ellenállásdekád tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Gájász Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Szakdolgozatom keretében a feladatom egy az Innomed Medical Zrt. által kifejlesztett CA306B típusú defibrillátor készülék emberi test impedanciáját mérő áramköre teszteléséhez és beméréséhez szükséges tesztáramkör építése, mely az emberi test széles tartományban változó impedanciáját képzi le. Az ellenállás értéke 1 Ω-os felbontással 0-16383 Ω között változhat, beállítását nyomógombokkal illetve PC-n keresztül tehetjük meg. Az érték megjelenítése LCD kijelzőn illetve PC-n kersztül történik.

Első lépésben a konzulensemmel felállítottuk a pontos specifikációt, majd ez alapján elkészítettem a rendszertervet, melyben meghatároztam, hogy mely egysének mi a feladata.

Ezt követően kiválasztottam az alkatrészeket. Ehhez felmértem, hogy az áramkör melyik egysége milyen feszültségszinteken üzemel, illetve mekkora áramot vesz fel, hogy a megfelelő teljesítmény- és feszültségtűrésű alkatrészek kerüljenek beültetésre.

A hardvertervezést az ellenállásdekád egység megetervezésével kezdtem. Ezt követően valósítottam meg a relémeghajtó áramkörök relékkel illetve a kotrollerrel való összekötését.

Ezután terveztem meg a mikrokontoller és a hozzá kapcsolódó nyomógomb- illetve PC-s interfész egységeket. Végül megvalósítottam a tápfeszültséget szolgáltató egységet. Gondoskodtam a polaritásvédelemről és a tápfeszültség szűréséről. A kapcsolási rajzot a Pads 3.1-es prorammal készítettem, majd a nyomtatott áramkört is ugyanezzel a szoftverrel terveztem meg.

Ezt követően a beágyazott mikrokontrollerre készítettem el a vezérlő szotvert, melynek első komponense felel az ellenállásérték beállításáért, második komponense felel a nyomógombokkal történő vezérlésért, harmadik komponense pedig a PC-s kapcsolatért.

A szakdolgozat keretében bemutatom a rendszerszintű felépítést és az egységek működését. Három elkülönülő részre osztom a hardver, 4 elkülönülő részre pedig a szoftver tervezését illetve megvalósítását és ezeket külön fejezetekben tárgyalom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.