Digitális videofeldolgozás FPGA-val

OData támogatás
Konzulens:
Raikovich Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A mostanában egyre elterjedtebb digitális video interfészek (DVI, HDMI, DisplayPort) számos előnnyel rendelkeznek az analóg megvalósításhoz képest. Legfőbb előnyük, hogy ezeken kereszül lehetőség van a teljesen torzításmentes átvitelre. Az analóg VGA interfész esetén a digitális jelfeldolgozáshoz szükség van A/D és D/A átalakításra, illetve nagy felbontás esetén a kábel hosszától és minőségétől függően láthatóan csökkenhet a kép minősége.

Korábban a digitális video interfészek hatékony megvalósításához a Xilinx cég FPGA eszközei közül csak a magas árral rendelkező Virtex sorozat tagjai voltak alkalmasak. A Spartan-6 FPGA áramkörök megjelenésével ez a lehetőség elérhetővé vált az alacsony árkategóriás szegmensben is. Ezek az FPGA-k már tartalmazzák mindazon hardveres erőforrásokat, melyekkel könnyen megvalósítható a DVI és a HDMI interfész külső kiegészítő áramkörök használata nélkül.

A szakdolgozat-feladat célja a DVI/HDMI interfész megvalósítása a tanszéken kifejlesztett LOGSYS Spartan-6 FPGA kártyán, valamint egy medián szűrő elkészítése, amellyel bemutatható a digitális video interfész működése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.