Digitálisan vezérelhető fényforrások rádiókommunikációs interfészének tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Zoltán György
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A szakdolgozat kiírása szerint a cél olyan rádiófrekvenciás interfész tervezése és megvalósítása volt, amely intelligens fényforrásokat képes vezérelni. A rendszer ezért egy vezérlőegységet és több vevőegységet tartalmaz. A rendszert vezérlő parancsokat PC-n keresztül lehet kiadni. A tényleges vezérlést mikrokontrollerekkel valósítottam meg. A vevőegységek intelligens fényforrásait LED-ekkel modelleztem.

Az irodalomkutatásom során megismerkedtem a LED-ek vezérlési lehetőségeivel, továbbá áttekintettem két népszerű rádiófrekvenciás protokollt (Zigbee, IQRF). Kutatást végeztem a piacon megtalálható mikrokontroller-családok körében, vizsgálva az általuk támogatott fontosabb kommunikációkat (UART, SPI, I2C), valamint azok egyéb képességeit.

Miután megismerkedtem a téma szakirodalmával, véglegesítettem a specifikációt, majd elkészítettem a rendszertervet, elvégeztem az alkatrészválasztást és elkészítettem a kapcsolási rajzot. A kapcsolási rajzot „deszkamodell” formájában implementáltam, és szoftvert írtam az egyes egységekhez. A PC oldali kezelőfelületet C# nyelven implementáltam. Az egyes modulok közötti protokollokat definiáltam (SPI, UART), és szoftveresen implementáltam, valamint a programozható IQRF modulok programját megterveztem, és C nyelven implementáltam.

A vezérlési oldalon egy USB-RF, míg a vevőegységben egy RF-lámpakontroller átalakítót valósítottam meg. A demonstráció céljából a vevőegység egy RGB LED-et vezérel, valamint hőmérséklet lekérdezését teszi lehetővé. A demonstrációs összeállítás igazolja, hogy az egyes lámpaegységek között kétirányú kapcsolat valósítható meg, ezzel biztosítva a digitális vezérelhetőséget és a paraméter lekérdezhetőséget (hőmérséklet).

Munkám során létrehoztam egy olyan lehetséges elrendezést, amely az intelligens fényforrások vízióját valósítja meg. Mérésekkel igazoltam, hogy az általam javasolt megoldás fizibilis, azonban számos részlete még kidolgozásra vár.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.