Dimenziócsökkentő módszerek alkalmazása a beltéri pozicionálásban

OData támogatás
Konzulens:
Nagy István
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban szinte kivétel nélkül, mindenki számára ismert a WiFi hálózat kifejezés. A technológia 1997-es megjelenése óta hatalmas népszerűségnek örvend otthoni és vállalati környezetben egyaránt. A vezeték nélküli hálózatok elsődleges felhasználási célja a mai napig a vezeték használata nélküli internetelérés biztosítása, azonban egyre szaporodnak a technológiára épülő különböző szolgáltatások.

A vezeték nélküli hálózatok terjedése, az azokkal kapcsolatos menedzsment és operatív kérdések, valamint az azokra épülő, elsősorban a helyfüggő szolgáltatások terjedésének hatására megjelent az igény a beltéri környezetben telepített vezeték nélküli hozzáférési pontok pozícionálása iránt. A hozzáférési pontok feltérképezésével képesek lehetünk pozícionálási szolgáltatást fejleszteni olyan környezetben is, melynek pontos infrastruktúrája ismeretlen.

Feladatom két matematikai módszer megismerése, majd felhasználási lehetőségeinek kutatása volt a beltéri pozícionálásban. A megismert matematikai algoritmusokat eredetileg objektumok közötti különbözőségek és hasonlóságok reprezentálására alkalmazzák, azonban megfelelően felhasználva képesek lehetnek beltérben elhelyezett hozzáférési pontok felderítésére. A megalkotott modelleket egy valós adathalmazon is leteszteltem, mely alapján láthattam, mennyire alkalmasak a pozícionálás.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.