Dinamikus DNS szolgáltatás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Eredics Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A dinamikus DNS szolgáltatásokra az internet globális elterjedése és az IPv4 címtartomány kimerülése miatt napjainkban jelentős igény mutatkozik. Segítségükkel az internet-szolgáltatók által az egyes kapcsolatokhoz dinamikusan kiosztott IPv4 címekhez is beállítható olyan domain név, mely a folyamatos címváltozást is követni képes, hogy az azon keresztül azonosított számítógéphez bármikor hozzá lehessen férni távolról is. Ugyanakkor, a piacon elérhető legtöbb szolgáltatás gazdasági érdekek mentén működik, haszná-latuk emiatt gyakran körülményessé, kényelmetlenné válhat, mely problémákra megoldást sokszor csak a költségek növelése mellett találhatunk.

Jelen dokumentum egy hasonló, azonban bárki által ingyenesen és publikusan elérhető szolgáltatás megtervezését és fejlesztését mutatja be. Vázolja az eredeti probléma okainak valódi gyökereit, áttekinti a jelenleg is meglévő piaci megoldásokat azok előnyeivel és hátrányaival együtt. A tapasztalatok alapján ezt követően bevezeti az olvasót egy új rendszer megtervezésének és létrehozásának lépéseibe a szükséges komponensek, erőforrások és eszközök identifikálásán, valamint azok konfigurációs és fejlesztési folyamatain keresztül. Természetesen az így elkészített szolgáltatás nem kísérli meg minden felmerülő igény kielégítését, de képes feladatát egyszerűen, megbízhatóan és átlátható módon elvégezni a vele szemben támasztott követelményeknek megfelelően, a felhasználói élmény szem előtt tartásával.

Az itt leírt módszerek és szemléletmódok felhasználhatósága nem korlátozódik csupán egy DDNS szolgáltatás fejlesztésére, ugyanis alkalmazásukkal számos hasonló rendszer létrehozása is könnyebbé válhat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.