Dinamikus erőforrásallokáció kliens és szerver között Aktor alapon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Goldschmidt Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az okostelefonok számítási teljesítményének növekedésével már nem csak az egyszerű feladatok elvégzésére alkalmasak, számításigényes alkalmazásokat is gond nélkül futtatnak. És amióta több processzormaggal rendelkeznek, az algoritmusaink párhuzamosításával is foglalkozni kell, ha megfelelően ki szeretnénk használni a többletteljesítményt.

A Lightbend Akka egy Scala eszköztár és runtime, ami elosztott és párhuzamos alkalmazások fejlesztésére használható. Habár eredetileg szabványos Java virtuális gépben fut, készült hozzá Android kiegészítés is. Az eszköztár többféle párhuzamosítási modellt támogat, azonban az Aktor alapút részesíti előnyben. A Play Framework pedig egy szerver oldali keretrendszer webalkalmazások fejlesztéséhez, ami beépítve tartalmaz Akka támogatást.

Bemutatok és elkészítek egy elosztott párhuzamos kliens-szerver alkalmazást Play Framework és Android platformokon, ami futási időben döntheti el, hogy a klienst vagy a szervert használja-e a számításigényes feladatok elvégzéséhez. Ezután megnézünk többféle stratégiát az erőforrásallokációra, melyeket hatékonyságát mérésekkel vizsgáljuk.

Példaként egy sugárkövető algoritmus megvalósítását mutatom be, aktorok segítségével párhuzamosítva, elosztottan.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.