Dinamikus frekvenciagazdálkodás 5G mobil hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Imre Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A mobil eszközök által átvitt adatforgalom az évek előrehaladtával egyre nő, és a trend az előrejelzések alapján folytatódni fog. Ez a fejlődés arra sarkalja a gyártókat és a szabványosító testületeket, hogy újabb és újabb frekvencia tartományokat vonjanak be a mobil rádiós átvitelbe.

Azonban ezek a frekvenciasávok javarészt már kiosztásra kerültek, és amennyiben sikerül is ezeket megváltoztatni, használatuk rendkívül költséges. További probléma, hogy ezen sávok használatának engedélyeztetése egy hosszas folyamat, ha egy új rendszert akarunk létesíteni, ezt végig kell járni. Célszerű lenne olyan frekvenciákat használni, amelyek ingyen és engedélyeztetés nélkül használhatóak, így pénz és idő takarítható meg.

Természetesen ezek a sávok léteznek azonban azokat már más eszközök is használják, így az általuk okozott interferencia problémát jelent. Továbbá komoly előírások vannak arra, hogy milyen módon kell biztosítani más eszközökkel való együttélést. Amennyiben itt hatékonyan akarunk működni, szükséges egy spektrummegosztó eljárás alkalmazása.

Munkámban egy ilyen megosztó eljárásra teszek javaslatot és vizsgálom azt saját szimulációs program segítségével, amely lehetővé teszi napjaink két rendkívül meghatározó technológiájának, az LTE-nek és a Wi-Fi-nek az együttélését az 5 GHz-es tartományban úgy, hogy mindkét rendszer előnyeit ki tudjuk aknázni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.