Dinamikus malware analízis környezet kialakítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Buttyán Levente
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkban az informatika széles körben elterjedt, számítástechnikai eszközök találhatóak mindenhol körülöttünk. Az információs technológia és kommunikáció fontos részét képezi életünknek. Számítógépeket és szoftvereket használunk nemcsak a magánéletünkben és szórakozásra, hanem fontos feladatok ellátására vagy azok megkönnyítésére is. Az informatika jelen van a gyógyászatban, a hadászatban, a kereskedelemben és még sok más helyen. A számítógépeken a különféle feladatok végrehajtására szoftvereket használunk, azonban az információs technológiák elterjedésével megjelentek a kártékony szoftverek (ún. malware-ek) is.

A malware-ek céljai és működési elvei különböznek. Az ellenük való védekezéshez szükséges működésük analízise. Bár az emberi erőforrás nagyon kevés a hatalmas mennyiségű kártékony szoftverhez viszonyítva, léteznek a malware-ek analízisét megkönnyítő vagy részben automatizáló megoldások.

A kártékony szoftverek analízisét két fajtára oszthatjuk, statikusra és dinamikusra. A különbség ezek között, hogy míg a dinamikus analízis során a malware-ek futtatásra kerülnek viselkedésük analizálása okán, a statikus analízis során nem.

Jelen szakdolgozat témája a már létező, a dinamikus analízist segítő szoftverek képességeinek felmérése, illetve egy bővíthető, könnyen és hatásosan használható analízis környezet megtervezése és implementálása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.