Dinamikus pozitron emissziós tomográfia

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szirmay-Kalos László
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A Pozitron Emissziós Tomográfia (PET) napjaink orvosi diagnosztika eszköztárának fontos eleme. Ennek az orvosi képalkotási eljárásnak az alkalmazásával kimutathatóak a rákos elváltozások még korai stádiumban, sebészi beavatkozás nélkül. A vizsgálat során a páciensbe úgynevezett kontrasztanyagot fecskendeznek, ami bomlása közben pozitronokat bocsát ki magából. Egy ilyen pozitron a páciens testében lévő elektronnal ütközik, aminek következtében egy fotonpár jön létre. Ezeket a fotonpárokat érzékeli a detektor. A mérés után feladatunk a regisztrált beütésekből a kontrasztanyag koncentráció-eloszlásának rekonstruálása.

A PET technológiában rejlő lehetőségeket jobban ki tudjuk aknázni, ha a rekonstruált képek nem statikusak, hanem a kontrasztanyag koncentráció-eloszlásának időbeli változását is figyelemmel kísérjük. A gyógyszerkutatásban analizálni tudjuk egy új gyógyszer hatásmechanizmusát és felszívódását a szervezetben. Más területeken, mint a test anyagcsere folyamatainak elemzésében is használják.

A diplomatervben bemutatom a PET technológia alapjait és általánosítom a meglévő statikus rekonstruciós algoritmust az idő tényezőt is figyelembe véve. Ezt az algoritmust implementálom 2 dimenzióban, elemzem az eredményeket, illetve javaslatot teszek egy hatékony 3 dimenziós algoritmusra GPU környezetben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.