Dinamikus távvezeték terhelhetőséghez szükséges szenzorok vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

A villamosenergia-rendszer (VER) átviteli hálózatát jelentős részben nagyfeszültségű távvezetékek alkotják. Az ezeken biztonságosan átvihető maximális teljesítményt minden időpillanatban számos tényező határozza meg. Ezen műszaki paraméterek mellett – melyek a tervezéskor, kivitelezéskor rögzítésre kerülnek – megtalálhatóak az aktuális állapotra vonatkozók, és legalább ennyire fontosak az időjárási körülmények is. Mindezek együttese jelentős változékonyságot kölcsönöz a vizsgált értéknek, így a pillanatnyi maximum meghatározása egyszerű számítások segítségével nem valósítható meg.

Megfelelő berendezések (on-line szenzorok és időjárás érzékelő állomások) telepítésével a vonal mentén reális, valós idejű képet kaphatunk a rendszer állapotáról. Ezen paramétereket a megfelelő algoritmus bemenetéül adva eredményül az éppen érvényes terhelhetőségi határt kaphatjuk.

Dolgozatom célja, hogy egységes szempontok szerint összevessem és összesítsem a piacon jelenleg elérhető legkülönfélébb érzékelőket. Az egyes elvek szerint működő eszközök kategorizálása is alapvető feladat, tekintetbe véve azok tápellátását, kommunikációját és szükséges kiegészítő berendezéseiket. Fontos foglalkozni azzal is, hogy milyen módon és sűrűséggel szükséges elhelyezni ezeket annak érdekében, hogy reprezentatív képet kapjunk a vezeték állapotáról. Ennek segítségével létrehozható olyan szenzorhálózat, mely a számításokhoz szükséges adatokat megfelelő késleltetéssel, mintavételi frekvenciával és megbízhatósággal szolgáltatja, a fent említett algoritmus bemenetét teremtve meg ezzel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.