"Disc to disc" mentési struktúra kialakítása banki környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sonkoly Balázs
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A vállalati informatikai rendszerek fontos részét képezi az adatok mentése. A bankok esetében a mentési folyamatokat - a törvényi előírásokat figyelembe véve - belső szabályzatokon keresztül alakítják ki. A banki informatikai rendszereket több párhuzamosan működő szerverrel oldják meg. A napi üzletmenet feltétele a szervereken található adatok folyamatos mentése.

Ez nincsen másként annál a banknál sem, ahol jelen szakdolgozatomat készítettem. A Bank szerverein található adatok mentése szalagos háttértárakra történik. A mentést tartalmazó kazettákat a banktól távoli helyszínen tárolják. Az ezekről történő adat visszaállítás bonyolult és hosszú időt vesz igénybe. Igényként merült fel, hogy ezekről a szerverekről az adatok egy központi, gyorsabb visszaállítást lehetővé tevő rendszerbe mentődjenek le.

Szakdolgozatomban a Bank központi mentését alapjául véve egy olyan másodlagos mentési struktúrát terveztem, amelyben egy mentőszerverre mentődnének le a banki szerverek adatai. Ehhez áttekintettem a kapcsolódó szakirodalmakat, megismerkedtem a bank jelenlegi mentési folyamatával. Feltérképeztem ennek a folyamatnak az előnyeit, hátrányait, melyek felhasználásával kialakítottam az önálló mentőszerverre épülő megoldásomat.

Egy teszthálózatot alakítottam ki, amelyben az egyes gépek a banki hálózat szervereit modellezték. A teszthálózatban különböző tesztek elvégzésével vizsgáltam a különféle mentési eljárásokat és beállítási lehetőségeket. A teszteredményeket kiértékelve, ajánlást tettem a mentőszerver konfigurálására, valamint az alkalmazott mentési metódusokra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.